Szponzorált linkek

Babaváró hitel táppénz alatt - 5 tipp a hiteligényléshez



A napokban több cikkben is megjelent, hogy a sokak által várt babaváró hitel a gyakorlatban nem várt buktatókat tartalmazhat. Ugyanis egyes bankok nem fogadják el vagy csak részben fogadják el a táppénzt és a CSED/GYED ellátások összegét.

Nálam is beindult a bébi bumm, én a bankok és a munkavállalók között állok, én vagyok az, aki a munkáltatói igazolásokat kiállítja. Bennem is felmerült a kérdés, amikor a sokadik kismamámnak igazoltam le a kevéske táppénzes jövedelmét, és jelöltem be, hogy folyamatos, hosszan tartó betegállományban van (tehát gyermeket vár és veszélyeztetett terhes), hogy mégis mire számítanak ezek az anyukák hiteligényléskor? Illetve, a bankok tényleg elfogadják-e a táppénzt hitelkérelemnél?

Úgy tűnik, az aggodalmaim jogosak voltak, de amikor megjelentek a cikkek, rögtön elkezdtem gondolkodni, hogyan is lehet menteni a menthetőt.

Hitelkérelem előtt álló kismamák, figyelem, nincs még minden veszve!


Fontos tudni, hogy általában 3 havi leigazolt jövedelem szükséges a hitel elbírálásához, de néhány bank 6 havit is szokott kérni. Ennyi időt kell lefednünk tiszta, munkából származó jövedelemmel.

A legnagyobb probléma azoknál a kis cégeknél dolgozó kismamákkal és anyukákkal van, ahol 100 főnél kevesebben vannak, és szaknyelven szólva "nem kifizetőhelyek". Ezeknél a cégeknél ugyanis az egészségbiztosító (OEP/NEAK/Államkincstár) fizet, nem a munkahely. És ezt a munkahelyed nem is tudja leigazolni, így nagy nullákat vagyunk kénytelenek beírni a munkáltatói igazolásba. Ha csak a munkahelyedről hozott igazolással mész hitelt kérni, ne számíts semmi jóra! Mindenképp kérj ki egy igazolást az egészségbiztosító szervtől, az általuk folyósított ellátás összegéről is!

Kifizetőhely esetében le tudjuk igazolni a táppénz, CSED és GYED összegét (GYES-t és GYET-et nem), de nem minden bank veszi számításba.

A következő tippek persze nem alkalmazhatók mindenkire. Sajnos vannak helyzetek, amikor nem lehetséges kiokoskodni a dolgokat, és a hitel nem ér annyit, hogy bárki kockára tegye a saját vagy a babája életét azzal, hogy tovább dolgozik, mint azt az orvosa jónak látná. De nekik is próbálok alternatívát kínálni.




1. tipp: A kézenfekvő megoldás - Táppénz csak a hiteligénylés után!
Megtudtad, hogy gyermekáldás előtt álltok! Hurrá! Sok kismama már az első pillanattól kezdve veszélyeztetett terhesnek nyilváníttatja magát, holott ez nem mindig indokolt. (Ne vegye magára az a kismama, akinél indokolt!) Ha nem megterhelő a munka fizikailag vagy szellemileg, ha nem terhel meg a napi utazás, és ha az általános közérzeted és a baba állapota nem igényli, hogy otthon maradj, és az orvosod is beleegyezik, a legjobban akkor jársz anyagilag, ha addig dolgozol, ameddig lehetséges. A hitelfelvételnél nem jelent problémát, ha a hiteligénylést követően mész el táppénzre. Ha már elbírálták, utána már nem baj, ha otthon maradsz. Ezért, ha úgy gondolod, hogy a terhességed során problémák léphetnek fel, minél előbb ejtsd meg a hitelkérelmet! Viszont vedd figyelembe, hogy a CSED és a GYED megállapításánál sem mindegy, hogy mennyi időt töltöttél szülés előtt táppénzen! Nem mindegy, mennyi pénzt fogsz havonta kapni a következő két évben!


2. tipp: A trükkös megoldás - Vedd ki a teljes évre járó szabadságod!
Ha úgy adódott, hogy már nem tudsz tovább dolgozni, de még hitelkérelem előtt állsz, itt az ideje szabadságra menni. Ha nem szükséges a plusz jövedelem a hiteligényléshez, érdemesebb ezeket a szabadságokat tartogatni, amíg visszatérsz dolgozni (bővebb infó itt), de, ha minden forint számít, akkor ez a megoldás. Kortól és egyéb körülményektől függően 1-2 havi plusz jövedelmet jelenthet a hitel elbírálásakor, miközben te már otthon készülsz a babavárásra. A munkáltatói igazolásodon nem lesz feltüntetve, hogy te már egy hónapja szabadságon vagy. Nem kell tudnia senkinek, hogy az a szabadság egyszer elfogy.

Hosszabb időszakot például a következő módon tudsz okosan megoldani, ha tudod, hogy nem mehetsz vissza dolgozni:
2019. 05. hó (22 munkanap): 22 munkanap ledolgozott idő
2019. 06. hó (19 munkanap): 19 munkanap ledolgozott idő
2019. 07. hó (23 munkanap): 3 munkanap ledolgozott idő, 20 munkanap szabadság


3. tipp: A csavaros megoldás - Vedd ki a teljes évre járó szabadságod és betegszabadságod!
Ha elfogytak a szabadságaid, még mindig ott van a betegszabadság. Egy a lényeg, hogy az orvos ne 9-es kóddal írjon ki (ami veszélyeztetett terhest jelent, és automatikusan táppénzzel kezdődik), hanem 8-assal (ami egyéb betegséget jelent, és betegszabadsággal indul). Ha nem a terhességgel kapcsolatban nyilvánít keresőképtelennek az orvos, hanem egyéb betegséggel (ilyen a nátha, a mandulagyulladás, az influenza, de még a kéz- és lábtörés is, tehát az átlagos dolgok, amik miatt az emberek hiányozni szoktak a munkából), akkor a betegséged időtartamának első 15 munkanapja betegszabadságnak minősül, amit a munkáltatód fizet ki.

Ebben az esetben ugyan jelölni kell a munkáltatói igazoláson, hogy beteg vagy/voltál, de, mivel minden esetben a munkahelyed fizeti ki a pénzt, ezért rá tudjuk írni a munkáltatóidra, így nem kell plusz kérelmeket benyújtanod, és adott esetben be tudják számítani. Ezenkívül a jövedelmed 70%-át megkapod, és később a CSED és GYED összegének meghatározásába is beleszámíthat majd. Banktól függően valahol kérik, hogy különítsük el a betegszabadság összegét, valahol nem. Illetve még arra szoktak rákérdezni, hogy jelenleg keresőképtelen állományban van-e a dolgozó. Ezért nem ajánlom, hogy betegszabadság alatt kérj munkáltatóit. Vagy előtte, vagy utána. Utána még elmehetsz szabadságra (ha marad), vagy dolgozhatsz pár hetet. Ugyanis, ha a bank telefonál egyeztetés miatt, és a munkáltatói kiállításának időpontjában nem voltál beteg, de most már az vagy, azt közölnünk kell. A leigazolás ideje változó, akár 1 hónapot is igénybe vehet.

Hosszabb időszakot például a következő módon tudsz okosan megoldani, ha tudod, hogy nem mehetsz vissza dolgozni:
2019. 05. hó (22 munkanap): 22 munkanap ledolgozott idő
2019. 06. hó (19 munkanap): 7 munkanap ledolgozott idő; 12 munkanap betegszabadság
2019. 07. hó (23 munkanap): 3 munkanap betegszabadság; 20 munkanap szabadság
A 2. és a 3. tippnél fontos, hogy észnél legyél! Ha még nem nyújtottad be a hitelkérelmet, amint érzed, hogy eddig, és nem tovább, te nem tudod folytatni a munkát, azonnal nyújtsd be a hitelkérelmet, és menj el szabadságra vagy betegszabadságra! (Ismét megjegyzem, hogy az viszont előnyösebb, ha a munkáltatói igazolás megigénylésekor és a hitelbírálat alatt szabadságon vagy, nem pedig betegszabadságon.)




4. tipp: A két gyerek közötti megoldás - Vedd ki a felgyűlt szabadságaid GYED alatt!
Van az úgy, hogy nem ő lesz az első gyermek, mégis szükség lenne babaváró hitelre. Lehet, hogy a nagy tesóval éppen otthon vagy CSED-en, GYED-en vagy GYES-en. Mint hallható, a bankok ennek nem örülnek. Mi a megoldás: CSED alatt semmi, mert nem dolgozhatsz. Ki kell várni a GYED-et. Itt két dolgot tehetsz, ha nincs elég leigazolható jövedelmed:

A) Visszamész dolgozni addig, amíg el nem bírálják a hitelt
B) Kiveszed a szülés alatt felgyűlt szabadságaidat
C) A kettő együtt

Ugyanis ha még mindig megvan a szülés előtti munkahelyed, a gyermeked kb. 1 éves koráig még jár szabadság részedre. Ez minimum plusz 22 munkanap (a gyermek után járó szabival együtt). Tehát megteheted azt, hogy te még otthon babázol a nagyobbal, miközben megkapod a havi béred, a GYED-ed, és az új pocaklakóra pedig babaváró hitelt igényelsz.


5. tipp: A késő bánatra is van megoldás - Nyújtsd be a hitelkérelmed újra!
Ha elutasították volna a kérelmed táppénz, CSED vagy GYED miatt, még ne add fel! Érdeklődd meg a banknál, mikor nyújthatod be újra, vagy próbálkozz egy másik banknál! De most okosan! A legfontosabb az időzítés. 3 teljes havi jövedelem kell alapesetben. Kezdd a végéről a számolást, és vedd ki a szabadságaid, kb. 5 munkanap kivételével! Ha nem elég, vedd ki az összes betegszabadságod! (Figyelj, hogy 8-as kóddal vegyenek keresőképtelen állományba!) Ha ez is elfogyott, vedd ki a maradék 5 munkanap szabadságod. Ha pedig ez is elfogyott, a maradék időt töltsd fel táppénzzel.

Ábrázolva így nézne ki:
2019. 05. hó (22 munkanap): teljes hónap táppénz
2019. 06. hó (19 munkanap): június 4-ig (2 munkanap) táppénz;  5 munkanap szabadság; 12 munkanap betegszabadság (8-as kóddal)
2019. 07. hó (23 munkanap): 3 munkanap betegszabadság (8-as kóddal); 20 munkanap szabadság 


Tehát nincs még minden veszve, a lényeg itt is a tervezés. Senki ne vágjon bele se a gyermekvállalásba, se a hitelbe, a kettőbe együtt pedig pláne ne, anélkül, hogy megtervezné a dolgokat. Hiszen az a gyermek akkor is megszületik, ha a hitelkérelmet elutasítják. Ezért érdemes előre gondolkodni, ha pusztán erre a hitelre akarnánk alapozni például a lakhatás kérdését.

Ha hasznosnak találtátok a tippeket, tudassátok a hitelfelvétel és/vagy gyermekvállalás előtt álló ismerőseitekkel, hogy ők is előre felkészülhessenek!

Ha van egyéb hasznos tippetek, tapasztalatok a babaváró hitellel kapcsolatban, küldjétek el kommentben itt, a blogon vagy facebookon vagy instagramon, vagy írjátok meg az info.okosmunka@gmail.com címre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése