Szponzorált linkek

Az SZJA bevallás hajrájában 2019-ben is - Az 1+1%


Rohamosan közeledik a 2018. évi személyi jövedelemadó bevallás határideje, 2019. május 20-áig kell beküldenünk az SZJA bevallásunk vagy pedig módosítanunk/elfogadnunk a NAV által elkészített tervezetet, illetve nyilatkoznunk a megállapított adónk 1+1%-áról.

Ebben a cikkben részletes útmutatót szeretnék adni az 1+1% nyilatkozat leadásának módjáról.



Az 1+1%-ról

Idén is lehetőség van arra, hogy az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1+1%-áról Ön döntsön, hová kerüljön. 1%-ot adhat civil kedvezményezetteknek, például gyermekmentőknek, állatmenhelyeknek, iskoláknak, másik 1%-ot pedig technikai számos kedvezményezetteknek, akiket egyházi kedvezményezettként ismerhetnek.

Rengeteg szervezet nem kap állami támogatást, az ő fenntartásuk az 1%-okon múlik. Ilyenek például az állatmentő alapítványok. Lehet, hogy Önnek 3000 Ft nem tűnik soknak, de némelyik alapítványnak jelenleg ennél is kevesebb van a számláján. Segítsen nekik! Most megteheti!

Fontos tudni, hogy a nem nyilatkozott 1%-ok mind az államkasszában végzik, és nem szükséges megjegyezni, hogy mennyi helyen lenne ez az összeg hasznosabb. Ezért én csak arra kérem, hogy válasszon ki egy-egy kedvezményezettet, akinek szívesebben adja a már befizetett adója 1+1%-át, mint a Magyar Államnak. Legyen az akár egy állatmenhely, akár a régi iskolája, sőt, a gyermeke, unokája, az utcában lakó kedves kislány iskolája, óvodája, vagy akár a lakóhelyéhez kapcsolódó kezdeményezés. A lényeg, hogy nyilatkozzon, mert bárkinek is adja, jobb helyen lesz ott, mint a Magyar Állam kezében!


Civil kedvezményezettek
A civil kedvezményezetteknek listája itt érhető el:
https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek_2019

Technikai számos (egyházi) kedvezményezett
A technikai számos kedvezményezettek listája itt érhető el:
https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/technikai_szamos_kedv

Ha tudja, kinek szeretné adni, de mégse találja a fenti listákban, érdemes megnézni a kedvezményezett honlapját vagy facebook oldalát, ahol általában fenn vannak a nyilatkozáshoz szükséges adatok.

Fontos észbe vésni, hogy az SZJA bevallással ellentétben az 1+1% nyilatkozatokat semmilyen formában nem fogadják el a határidőn túl. A postára adásnak így legkésőbb 2019. május 20-áig meg kell történnie, mivel a 2019. május 20-a után megküldött rendelkező nyilatkozatok érvénytelennek számítanak!

A technikai számos kedvezményezett számára leadott nyilatkozat visszavonásig érvényes. Tehát, ha tavaly nyilatkozott egy egyház számára, ha idén nem ad le 1+1% nyilatkozatot, a tavaly megadott egyházi kedvezményezett jövőre is megkapja adója 1%-át.




Az 1+1% nyilatkozat beküldése

Postai úton
Akinek még nincs Ügyfélkapuja, továbbra is beküldheti papír alapon is a bevallást az állandó lakcíme szerint illetékes NAV ügyfélszolgálathoz. Fontos, hogy a postai feladás határideje 2019. május 20., nem pedig a beérkezésé. Viszont erre a határidőre nagyon kell figyelni, mert a 2019. május 20-a után megküldött rendelkező nyilatkozatok érvénytelennek számítanak!
A 18EGYSZA nyilatkozatot letöltheti innen:
https://www.nav.gov.hu/data/cms488447/18EGYSZA_nyomtatvanykep.pdf
Egy példányban kell kinyomtatni és kitölteni, majd postázni.



Elektronikusan
A https://magyarorszag.hu/ oldalon történő bejelentkezését követően az eSZJA portálon tudunk nyilatkozni.






Kattintsunk a "Nyilatkozom" gombra!




A megjelenő oldalon az első, Azonosítás menüpontban az Ön nevét és lakcímét kell megadni, illetve kipipálni a "Hozzájárulok" jelölőnégyzetet, amennyiben szeretné, hogy a civil kedvezményezett lássa az Ön adatait. Amennyiben megadta, kattintson a mentés gombra, és lépjen át a Rendelkező nyilatkozat pontra!





A Rendelkező nyilatkozat menüpontban tud nyilatkozni a civil kedvezményezettről és a technikai számos (egyházi) kedvezményezettről.
A civil kedvezményezettnél elegendő megadni az adószámot, a kedvezményezett neve automatikusan megjelenik, így tudja ellenőrizni az adószám helyességét. A technikai számos kedvezményezett esetében legördülő listából tudja kiválasztani a kedvezményezett nevét, majd ezután jelenik meg a technikai szám.



Kitöltés után mentsük a nyilatkozatot, majd kattintsunk a "Tovább a beadáshoz" gombra!

 A megjelenő ablakban kattintsunk a "Rendben" gombra!

A megjelenő ablakban kattintsunk a "Beadás" gombra!

Kattintsunk még egyszer a "Beadás" gombra!


A sikeres beküldés után ezt a képernyőt látjuk, és ha visszamegyünk a főoldalra, ott is megjelenik, hogy leadtuk a nyilatkozatot. Amennyiben az SZJA nyilatkozatot is leadtuk, az alábbi képernyőt látjuk, és más teendőnk már nincs is a 2017-es 2018-as SZJA bevallással kapcsolatban.



Kapcsolódó cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése