Szponzorált linkek

Felmondás a munkavállaló részéről (ingyenes mintával)

Az alábbi munkavállalói felmondás minta ingyenesen letölthető az OkosMunka honlapjáról és személyes célokra használható. Kereskedelmi és vállalati használata nem megengedett!

Az alábbi felmondásminta munkavállaló részéről történő (rendes) felmondásra ad lehetőséget. Módosítások nélkül nem alkalmazható próbaidő alatti vagy azonnali hatályú felmondás esetén.

A felmondási minta megtekinthető itt vagy pedig ingyenesen letölthető a kép alatti linkre kattintva:




A felmondási minta letölthető ide kattinva:
Az előnézeti képen nem látszanak a pontsorok, letöltés után Microsoft Wordben megnyitva jól jelenik meg. Az iratminta szabadon formázható.




Tájékoztató a felmondás kitöltéséhez:

A cég adószáma: Általában minden céges dokumentumon rajta van, de innen is kikereshető: https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegkereses


Munkaviszony kezdete: A munkaszerződésen van rajta, illetve az évente kiadott levont járulék igazoláson is rajta szokott lenni. Ha nem tudod, ezt a részt kitörölheted.


Felmondási idő: Alapesetben 30 nap, de kollektív szerződés esetén hosszabb idő is lehet. Maximum hat hónap. Mindig naptári napban kell számolni. A munkaviszony kezdetekor kapott aláírt iratok között kell lennie egy tájékoztatónak, ez tartalmazza. Egyes esetekben a munkaszerződésbe is beleírják, kollektív szerződés  alkalmazása esetén pedig a kollektív szerződés is tartalmazza.

A felmondási idő a felmondás közlését/átvételét követően kezdődik. Tehát, ha december 31-én felmondasz, a felmondási időd első napja január 1-je lesz. 30 napos felmondási idő esetén a felmondási időd utolsó napja január 30-a lesz. Ez a jogviszony megszűnésének napja. (Nem számít, ha szombatra vagy vasárnapra esik.)

Mindig írásban mondj fel! Ha szóban teszed, és "majd viszed a papírt", értékes napokat veszíthetsz. A szó elszáll... és a felmondási időd máris annyival hosszabb! Továbbá a felmondásból is legyen egy munkáltató által aláírt példányod a későbbi bizonyítás miatt.


Felmentés a munkavégzés alól: Munkavállalói felmondás esetén is kérheted, hogy a munkáltatód mentsen fel a munkavégzés alól, például, ha hamarabb kéne kezdened az új munkahelyeden, de a munkáltató ezt nem köteles megtenni.

Ha szeretnéd kérni, ezzel a  bekezdéssel egészítsd ki a felmondásod:

"Kérem a munkáltatót, hogy a felmondási időm alatt ....... év ....... hó ....... napjától a jogviszonyom végéig mentesítsen a munkavégzési kötelezettségem alól!"

Ha a munkáltató beleegyezik, mindenképp foglaljátok írásba és legyen egy példányod belőle, ellenkező esetben akár azt is mondhatja, hogy te nem teljesítetted a kötelezettségeidet, és nem jelentél meg.

Ha a munkáltatód nem egyezik bele, köteles vagy ledolgozni a felmondási idődet, tudásod legjavát nyújtani és átadni a feladataidat az arra kijelölt személynek. Amennyiben erre nincs elég lehetőség (nem találnak időben új embert a helyedre, az utolsó napokban érkezik meg a kolléga) nem hosszabbítható meg a felmondási idő az akaratod ellenére. A jogviszonyod megszűnésének napja után nem kell rendelkezésre állnod.

Fontos, hogy a neked járó munkabért, szabadságmegváltást, stb. az utolsó munkanapodtól számított öt munkanapon belül ki kell fizetniük. Ha felmentettek a munkavégzés alól, akkor sem várhatnak a jogviszony végéig!

A kilépő papírok és a TB kiskönyved kiadására ugyancsak öt munkanapja van a munkáltatónak. (A TB kiskönyvet törvény szerint az utolsó munkanapon kéne kiadni, de ez sokszor nem kivitelezhető, és nincs nagy jelentősége, ha csak a többi nyomtatvánnyal együtt kapod meg.)

A legfontosabb, hogy tisztában légy vele, semmi probléma nincs azzal, ha felmondasz. Persze, minden cég életében vannak rosszabb és jobb időszakok ennek megtételére, de alapesetben törvényi lehetőséged van akkor felmondani, amikor szeretnél. A munkáltatók sokszor emiatt emelik meg a felmondási időt 2-3 hónapra, hogy még a rossz időszakban történő felmondás se érje őket kellemetlenül.

És attól, mert felmondtál, ugyanúgy vonatkozik a törvény mindkettőtökre. Neked is helyt kell állnod munkavállalóként, végezni a munkád, mint eddig, és nekik is teljesíteniük kell a munkáltatói kötelezettségeiket, tehát biztosítani számodra a megfelelő eszközöket és körülményeket, és időben ki kell fizetnie a részedre járó bért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése