Szponzorált linkek

Hogyan költsd el a Cafeteria keretet okosan?


A Cafeteria rendszer változásaitól volt hangos 2018 második felében szinte minden médium. Eltörölték a béren kívüli és a béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatások zömét. A hosszú tanakodás után a döntés most a dolgozók kezében van. Megszületett a 2019-es Cafeteria szabályzat a cégeknél, itt az ideje elkölteni a Cafeteria keretet. Na de hogyan? A 2019-es Cafeteria optimális elköltéséről itt találhatsz útmutatót. A sorrend az optimális elköltési sorrendet jelenti és bruttó Cafeteria keretet feltételez. Ha nettóban van meghatározva a kereted (tehát mindegy mit választasz, ugyanannyit kapsz meg a végén) és van készpénz opció, kérd az egészet arra!



1. Bölcsődei- és óvodai szolgáltatás és ellátás

Ha van gyermeked, ne is gondolj másra, ez kell neked. Adómentesen adható elem a bölcsődei/óvodai  szolgáltatás díja és a gyermeked ottani étkeztetésének az ára. Számlát kell kérned róla minden hónapban, ami vagy a saját nevedre vagy pedig a munkahelyed nevére van kiállítva. Ha ezt a számlát leadod a munkahelyeden, megkapod a rajta szereplő pontos összeget. Jó spórolási módszer baba mellett.



2. Sport- és kultúrális belépő, bérlet

Ha szeretsz fesztiválozni, meccsekre járni, esetleg könyvtárat látogatni, ezt az elemet válaszd, ugyanis a minimálbér összegéig ez is adómentesen adható. Itt is számlával kell elszámolnod a megszerzett jegyről, és a munkahelyed a számlán szereplő összeget fizeti vissza neked. Fontos, hogy csak a jegy és a bérlet adómentes, az utalványok jövedelemként adóznak és hogy csak a sportról szóló 2004. évi I. törvény sportrendezvény definíciójának megfelelő rendezvényekre érvényes az adómentesség.

Sportrendezvény: sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, sporttevékenység végzése céljából tartott verseny, mérkőzés. A sportesemény sportrendezvénynek minősül.



3. Béren kívüli juttatások ( SZÉP kártya)

A legjobb dolgod akkor van, ha szeretsz enni, inni, belföldön nyaralni és aktívan sportolni vagy kulturálódni, esetleg mindezt egyszerre. Akkor a SZÉP kártya a neked való elem!

Vedd fel a maximumot a neked szimpatikus alszámlára!





Vendéglátás
Ha az étkezés, vendéglátás alszámlát választod, havi nettó 12 500 Ft az igényelhető maximum, ez bruttó 16 813 Ft-ot jelent.

Jól jársz vele, ha:
  • van a munkahelyed vagy az otthonod közelében olyan étterem vagy menza, ahol elfogadják ezt az alszámlát.
  • olyan helyekre jársz nyaralni, szórakozni, sportolni, ahol van olyan étterem, ahol elfogadják ezt az alszámlát.
Jelentős időt tudsz spórolni, hiszen se bevásárolnod, se főznöd nem kell, amíg van pénz ezen az alszámlán.


Szállás
Ha a szállás alszámlát választod, havi nettó 18 750 Ft az igényelhető maximum, ez bruttó 25 219 Ft-ot jelent.

Jól jársz vele, ha:
  • olyan belföldi nyaralóhelyet néztél ki, ahol elfogadják ezt az alszámlát.
  • olyan strandra, fürdőbe jársz, ahol elfogadják ezt az alszámlát.

Jól jön, ha nem állnak az anyagiak a nyaralás útjába. Nyáron mindenki megérdemel némi feltöltődést, ezért ha összegyűlt némi pénz a szállás alszámlán, lelkiismeretfurdalás nélkül megajándékozhatod magad egy belföldi nyaralással.


Szabadidő
Ha inkább az egynapos kulturális vagy pihentető programokat részesíted előnyben, ez a neked való zseb.

Jól jársz vele, ha:
  • az általad kedvelt szabadidős tevékenységeidet olyan helyen végzed, ahol elfogadják ezt az alszámlát.
Akkor válaszd, ha az adómentes kulturális- és sportbelépő elemet már kimerítetted vagy pedig az nem fedi teljesen az igényeidet!



4. Egyéb meghatározott juttatások (SZÉP kártya)

Ha magasabb a Cafeteria kereted, mint amennyit a SZÉP kártya alszámlák rekreációs kerete megenged, de te még ennél, nyaralnál és sportolnál a maradék összegből is, ne ess kétségbe! Tudd meg, hogy van-e lehetőséged a keretösszegen felül is SZÉP kártyára kérni a Cafeteria juttatásodat! Ez ugyan kevésbé kedvező adózású, mint a sima béren kívüli SZÉP kártya - itt 34,5% helyett 40,71% adót kell megfizetni -, de még mindig több marad a zsebedben, mint az ezt követő opcióknál, ha amúgy is étkezésre, nyaralásra vagy sportolásra költenéd ezt az összeged.



5. Pénz, pénz, pénz!

Ha magad főzöl és otthon nyaralsz, sportolni, kulturálódni se szeretsz és még gyermeked sincs, vagy pedig egyszerűen csak pénz kell, amit másra akarsz költeni, akkor tudd meg, igényelhetsz-e készpénz hozzájárulást a cafeteria keretedért cserébe! De vigyázz, ennek is több variációja van:


A) Amikor a munkáltató ráfizet, de munkabér lesz belőle

A legjobb, ha az alapbéredet emelik meg annyival, amennyi cafeteriát egyébként kapnál. Ebben az esetben a munkáltatód a bruttó összeg után még 21% adót fizet, tőled pedig alapesetben 33,5% járulékot vonnak le. Ebben az esetben teljesen ugyanúgy viselkedik, mint a fizetésed. Betegszabadság, táppénz, távolléti díj, végkielégítés és nyugdíj alapját is képezi a plusz összeg.


B) Amikor te fizetsz rá, de munkabér lesz belőle

A munkáltató mondhatja azt is, hogy megemeli az alapbéred, de a munkáltatói terhet előbb levonja a keretből. Ilyenkor a 21%-ot, amit alapesetben neki kéne kifizetnie, a te bruttó keretedből is levonják. A nettó béred ezzel a képlettel kapod meg:

Bruttó keret/1.21*0.665=nettó keret

Nem jársz olyan jól, mint az "A" variációval, de a plusz összeg még mindig betegszabadság, táppénz, távolléti díj, végkielégítés és nyugdíj alapját képezi.


C) Amikor a munkáltató ráfizet, de továbbra is a Cafeteria részét képezi

A munkáltató olyat is mondhat, hogy ő ugyan kifizeti a plusz 21% munkáltatói terhet, tőled levonják a 33,5% járulékot, tehát ugyanannyit kapsz, mint az "A" variációban, viszont a Cafeteria keretein belül kapod meg ezt a pénzt. Ilyenkor jól is jársz meg nem is, hiszen több pénzed van, mint a "B" variációban, de nem képezi ez a plusz jövedelem távolléti díj, végkielégítés és nyugdíj alapját.


D) Amikor jól se jársz, de legalább lesz egy kis plusz pénzed

Az utolsó előtti variáció, amikor nem elég, hogy a munkáltatód a kereted javára veled fizettet ki minden adót és járulékot, de még Cafeteria részét is képezi a juttatás, tehát a "B" variációban megszerzett plusz jövedelem nem képezi távolléti díj, végkielégítés és nyugdíj alapját. De ez még mindig jobb, mint az "E" variáció.


E) Amikor nincs is készpénz opció

Ha nincs készpénz hozzájárulás, és a felsorolás végén még mindig nem találtál szimpatikus elemet, az a rossz hírem van, hogy kénytelen vagy készpénz cafeteria helyett egy olyan elemre költeni a pénzt, amit nem is tudsz felhasználni. Ha semmi alternatívád nincs, beszéld meg a családoddal, barátaiddal, hogy idén te fizetsz a közös pizzázások, nyaralások alkalmával, fizess SZÉP kártyával, majd utána kérd el tőlük készpénzben a részüket, így készpénzzé tudod változtatni a SZÉP kártyán lévő pénzed.


Mindezek után okos nyilatkozást mindenkinek!


Kapcsolódó cikkek:
Cafeteria 2019-ben: Mit érdemes választani?
Új hírek a SZÉP-kártyáról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése