Szponzorált linkek

A munka világáról iskolásoknak - 2. rész - Munkaidő-beosztásra vonatkozó jogok



Az előző részben azokról a jogviszonyokról esett szó, amelyekben gyakran foglalkoztatnak diákokat is a munkáltatók. Most tekintsük át az alapvető jogokat, amelyek rád vonatkoznak.

A minimálbérrel már tisztában vagy: 2018-ban 794 Ft/óra.
Azt is tudod, hány éves kortól, mikor dolgozhatsz: 15 éves kortól a 16. életév betöltéséig csak az iskolai szünetek alatt, 16 éves kortól egész évben. Amennyiben még nem töltötted be a 18. életéved, a törvényes képviselőd hozzájárulása is szükséges a munkavállaláshoz.

Ha iskolaszövetkezeti diákmunkásként dolgozol, a Munka Törvénykönyvének egyes részei akkor is vonatkoznak rád, ugyanúgy, mintha munkaviszonyban lennél.


18 éves kor alatt fiatal munkavállalónak számítasz.

Fiatal munkavállalókra vonatkozó jogok:
  • Nem dolgozhatsz 22-06 óra között!
  • Nem túlórázhatsz!
  • Naponta maximum 8 órát dolgozhatsz! (Ha több helyen is dolgozol, akkor is összesen csak 8 órát.)
  • Maximum egy heti munkaidőkeretet lehet elrendelni! (Ez akkor érdekes, ha részmunkaidőben dolgozol, napi 8 óránál kevesebbet.)
  • Napi 4,5 órát meghaladó munka után legalább 30 perc, napi 6 órát meghaladó munka után legalább 45 perc munkaközi szünet jár!
  • A munka vége és a következő napi munka kezdete között 12 óra pihenőidőt kell biztosítani neked!
  • Ha munkaviszonyban dolgozol, évente 5 nap pótszabadság jár, utoljára abban az évben, amikor a 18. életéved betöltöd!


Általános jogok, amik mindenkire vonatkoznak:
(ha 18 év alatti vagy, és a fiatal munkavállalókra vonatkozó jogok kedvezőbbek vagy konkrét tiltás van a most felsoroltak közül bármire, akkor a fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályt kell alkalmazni)
  • A teljes napi munkaidő 8 óra. Az ezt meghaladó idő túlórának számít. Munkaidőkeretben a ledolgozandó napok számát kell megszorozni 8 órával.
  • Általános munkarend szerint a munkát heti 5 napra, hétfőtől péntekig kell beosztani, tehát heti 40 órát kell dolgozni. Minden munkarend az általános munkarendhez igazodik, a kötelezően ledolgozandó órák száma havi szinten nem haladhatja meg ezt, nem számít, hogy esetleg minden nap munkanapnak minősül az adott munkahelyen. Ha mégis meghaladja, az túlórának minősül.
  • A maximum munkaidő (túlórával együtt) napi 12, heti 48 óra lehet. Éves szinten maximum 250 túlóra rendelhető el.
  • A beosztást legalább 7 nappal korábban, egy hétre előre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó beosztás az irányadó. Az adott napra vonatkozó beosztást legalább 4 nappal korábban módosíthatja a munkáltató, ha a gazdálkodásában vagy a működésében előre nem látható körülmény merül fel.
  • Napi 6 órát meghaladó munka után 20 perc, napi 9 órát meghaladó munka után további 25 perc munkaközi szünet jár. (Egy nap maximum 60 perces munkaközi szünet adható, ezt több - legalább 20 perces - részletben is ki lehet adni.)
  • Megállapodás alapján a napi munkaidőt két részletben is be lehet osztani, de a munkaidők között legalább 2 óra pihenőidőt kell biztosítani.
  • A napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább 11 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani.
  •  Heti 2 pihenőnap jár. (Egyenlőtlen munkaidő-beoszás esetén egyenlőtlenül is beoszthatók. Pl.: egyik héten 1, a következő héten 3 pihenőnap. - Ez fiatal munkavállalók esetén nem alkalmazható.)
Ezeket a szabályokat fontos a fejedbe vésned, mert a munkáltatók nem a te érdekeidet fogják nézni. Nekik az lesz a fontos, hogy minél többet dolgozz, minél kevesebb pénzért, és ők ezért minél kisebb büntetést kapjanak. Ha te nem jössz rá a szabálytalanságra, nem fog automatikusan kiderülni.

Tehát, ha nem akarod, hogy becsapjanak és kihasználjanak, tájékozódj, mielőtt dolgozni kezdenél! Segítséget kaphatsz ezen a blogon, az oldalsávban feltüntetett hasznos honlapokon, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján elérhető információs füzetekből.


Kapcsolódó törvény:
2012. évi I. törvény - A Munka Törvénykönyve

Kapcsolódó cikkek:
A munka világáról iskolásoknak - 1. rész - Gyakori jogviszonyok diákoknak
Bérelszámolással, bérfizetéssel kapcsolatos tudnivalók
Tudnivalók a szabadságról - 1. rész - A szabadság mértéke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése